یافتههای پژوهشگران سازمان حقوق بشر ایران نشان میدهد که در جریان سرکوب خیزش سراسری سال گذشته در ایران، ماموران امنیتی و انتظامی جمهوری اسلامی بهطور «نظاممند» به چهره معترضان، بهویژه زنان و دختران، شلیک کردهاند و چشمان آنها را عامدانه هدف قرار دادهاند.
سازمان حقوق بشر ایران در گزارشی که روز ۲۲ سپتامبر (۳۱ شهریور) منتشر شد تاکید کرده است که شلیک به صورت معترضان اقدامی تصادفی یا خودسرانه نبوده است و یافتهها نشان میدهد که ماموران امنیتی جمهوری اسلامی عامدانه چهره زنان و دختران معترض را بیشتر از مردان معترض هدف قرار دادهاند.
روزنامه بریتانیایی گاردین نیز در آذر گذشته (۸ دسامبر ۲۰۲۱) در گزارشی نوشت که نیروهای سرکوبگر جمهوری اسلامی در سرکوب اعتراضهای سراسری عامدانه صورت، چشم، پستان، و اندام جنسی زنان را هدف قرار دادهاند.
بر اساس اطلاعاتی که در اختیار روزنامه گاردین قرار داشته است، عمده قربانیان مرد از پشت هدف قرار گرفتهاند و پاها و کمر و باسن آنها مجروح شده است. در حالی که نمونههای پرشماری مشاهده و بررسی شده است که نشان میدهد نیروهای امنیتی از فاصله نزدیک و بهعمد از جلو به اندام جنسی زنان یا چشمان معترضان زن شلیک کردهاند.
گاردین اشاره میکند مدارک پزشکی معترضانی را دیده است که ماموران انتظامی-امنیتی حکومت ایران از فاصلهای نزدیک چشمان آنها را هدف قرار دادهاند. یک تیم چشمپزشکی در بریتانیا این دادههای پزشکی را بررسی و تایید کرده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
پژوهشگران سازمان حقوق بشر ایران در بررسیهایشان توانستهاند نام و مشخصات و هویت ۱۳۸ تن از قربانیانی را که با شلیک ماموران امنیتی جمهوری اسلامی بیناییشان را از دست دادهاند یا چشمانشان آسیب دیده است راستیآزمایی و مستند کنند.
بر اساس دادههای سازمان حقوق بشر ایران، شمار زنان و دختران کشتهشده در جریان سرکوب اعتراضهای ضدحکومتی سال گذشته در حدود نُه درصد کل کشتهها است، اما ۲۸درصد آسیبدیدگان چشمی از زنان و دختراناند.
به گفته محمود امیریمقدم، مدیر اجرایی سازمان حقوق بشر ایران، «بررسی آماری نشان میدهد که جنایات بیرحمانه حکومت جمهوری اسلامی در اعتراضات سال گذشته با برنامهریزی، هماهنگی، و محاسبه صورت گرفته است.»
مدیر اجرایی سازمان حقوق بشر ایران علیخامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، و نیروهای تحت فرمانش را مسئول اصلی سرکوب سازمانیافته و شلیکهای عامدانه به چهره زنان و دختران معترض در ایران معرفی کرد.
به گفته امیریمقدم، «این جنایات بههیچوجه نمیتواند خودسرانه باشد. رهبر جمهوری اسلامی، علیخامنهای، و همه نیروهای تحت فرمانش که در این جنایات مشارکت داشتهاند باید پاسخگو باشند.»
روزنامه نیویورک تایمز نیز در اواخر آبان گذشته، حدود دو ماه پس از شروع اعتراضها، در گزارشی نوشت که بر اساس یافتههای سه مرکز درمانی چشمپزشکی، فقط در شهر تهران بیش از ۵۰۰ تن با جراحت شدید چشمی به بیمارستانهای فارابی و رسول اکرم و لبافینژاد مراجعه کردند.